LIETUVA. Kosminės misijos.

Lietuva atkūrė savo nepriklausomybę jau daugiau nei prieš 25 metus. Visi pastebime kiek daug esame pasiekę, kaip keičiasi visuomenė, mūsų miestai ir gyvenimo būdas. Ši tema, yra apie tai, kokios mūsų galimybės ir kur mes būsime po kelių metų, kaip mums sekasi kosmoso technologijų sferoje.

Ką mes nuveikėme per tuos metus? Kokiame mes taške esame? Aktyviai kažką pradėjome veikti jau 2007 metais, prisikūrėme kosminių asociacijų, ir nuo 2008 metų pradėjome derybas su Europos kosmoso agentūra, dėl siekio bendradarbiauti. Tada kažką dirbome, 2013 metais Europos kosmoso agentūra bendru siekiu įvertino Lietuvos kosminį potencialą, ir nustatė, kad visgi turime jį didelį. Pradėjome kurti pirmuosius savo palydovus LitSat-1 ir LituanicaSAT-1, 2014 metais pasirašėme susitarimą su Europos kosmoso agentūra kuriuo atsivėrė galimybės mūsų mokslui ir verslui pasireikšti ir pagaliau viziją kaip iš to gauti naudos.

Bet šiame straipsnyje norėčiau pakalbėti, apčiuopiamus dalykus, o būtent apie tai, ką padarėme, darome ir galime padaryti.

Tai gi du keisti projektai LitSat-1 ir LituanicaSAT-1. Ir kam jie?

Ką daro LitSat-1?
Jis turi GPS’ą :), dar moka priimti ir išsiūsiti radio signalus, sėkmingai sugebėjo išsiūsti tris žodžius „Lietuva myli laisvę“. Va dar radio mėgėjai per siuntinėjo kažkiokius radio signalus.

Palydovas LitSat-1

Ką daro LituanicaSat-1?
Iš esmės turi tą patį, dar turi fotokamerą, plius patestavo naujus saulės fotoelementus.
Palydovas LituanicaSat-1

Tai va. Susidaro toks įspūdis, kad lietuviai išprotėjo, ir daro kosmines nesąmones, abu projektai visiškai ekonomiškai beverčiai. Techno-logiškai gi jau galėjom bronzos amžiuje tokius palydovus iš bronzos kalt. 🙂

Bet, vat yra ir bet…

Dirbtiniai kosminiai aparatai, kurie skraidžioja savo orbitose yra skirstomi į keletą rūšių, didelius, vidutinius, mini, nano ir kitus. Lietuvaičiai dirba su nano. Tokiais kurių svoris formaliai neviršija 10 kilogramų. O tiksliau Lietuvaičių palydovai sveria vos kelis kilogramus. Ir tai pagal mūsų kišenę tampa įkandami bet kokie projektai.

Daugelis pasaulio universitetų ypač rimtai užsiima tokiais mažais kosminiais aparatais. Tokių aparatų gamybos ir išmetimo į reikiamą orbitą kaina yra ypač maža. O galimybes, tiesiog riboja tik fantazija.

Apžvelgiant palydovų funkcijas, tam kad realizuotum norimą projektą, reikia mokėti padaryti kelis dalykus, t.y sukurti korpusą, sukurti elektroninius modulius ir ryšio priemones gębančias priimti ir perduoti informaciją.

Taigi viską padarėme. Dabar turime praktikos, žinių, ir bazę mokymui, milžinišką potencialą jaunų ir gabių žmonių. Va dabar reikia tik tinkamos idėjos.

Genialios idėjos būna visai šalia, reikia tik jas atrasti, kaip pvz. Vienas Danijos universitetas kuriuo darbus apžvelgsiu žemiau straipsnyje.

LituanicaSAT-1 kūrėjai savo darbo nebaigė. Tęsia savo projektą ir kuria antrą palydovo versiją, su kurio mėgins:
@ matuoti vienatomio deguonies koncentraciją termosferoje.
@ išbandyti raketinės traukos sistemą, kuri leis palydovui manevruoti orbitoje (tokiems mažiems aparatams tai pirmas kartas).
@ išmėginti sistemas leisiančias komunikuoti su bepiločiais orlaiviais.

LituanicaSat-2

Jau atrodo rimčiau. Ir palydovo paleidimas jau ant dienų.

Pateiksiu pavyzdį, kaip minėjau aukščiau, kaip sekasi šaliai, kuri ėjo analogišku keliu. Ir jau pradėjo realizuoti, savo jaunų ir ambicingų žmonių idėjas.

Visi gerai žinome kaip veikia GPS. Aplink žemę skrieja krūva GPS palydovų kurie pastoviai siunčia signalus. O mūsų GPS imtuvas įmontuotas tarkime telefone juos pasigauna. Jis žino tikslią tų palydovų buvimo vietą ir laiką. O tada mūsų telefonas turėdamas bent 4 tokių palydovų duomenis tiksliai apskaičiuoja kur mes esame.

Kaip minėjau anksčiau, perspektyviam projektui reikia geros idėjos.

Vieno iš Danijos universitetų studentai, kai ką sugalvojo. Atsižvelgiant į tarptautinių vandenų transporto judėjimo reikalavimus, kiekvienas pasaulyje plaukiojantis laivas, turi turėti radio bangų siųstuvą, kuris transliuoja laivo pavadinimą, buvimo vietą, kelionės tikslą ir kitus duomenis. Pabandykit užsimerkti ir įsivaizduoti, kiekvienas plaukiojantis laivas, net mažutė jachta pastoviai siunčia tokius duomenis ir praneša kitiems laivams kur jis yra. Šių duomenų siuntimas yra susijęs su laivybos saugumo reikalavimais, nelaimių prevencijai. Danai sugalvojo, kad tuos signalus būtų galima perimti kosmose ir juos perduoti atgal į žemę. Tai atvirkščia sistema GPS, kuri rinktų duomenis. Jie realizavo projektą, sukurdami nano palydovą, kurio dydis 10cm/10cm/10cm, ir kuris skriedamas savo orbita per nepilnas 2 valandas surenka ir perduoda informaciją apie visų pasaulio laivų buvimo vietą ir jų kelionės tikslą, laivų pavadinimus. Papildomai analizuojant duomenis, galima specialiais algoritmais išskirti laivus kurie nukrypo nuo kurso, laivus kurie meluoja apie savo kelionės tikslą ir t.t. bet ką.. ir tai jau daryti žemėje.

Pasaulio laivai – Palydoviniai duomenys

Pasaulio laivai – Indijos vandenynas

Lietuvos laivų siunčiami duomenys.

Bet šis projektas buvo tik bandymas, siekiant realizuoti tikrąją idėją. Buvo pastebėti sisteminiai trūkumai (Viduržemio jūra ir Baltijos jūra tapo nematoma palydovui, arba tiksliau ten tiek daug laivų, kad mažas palydovas nepajėgus priimti duomenų iš viso. Tad akivaizdu, kad reikia galingesnės posistemės kuri sugebėtų susidoroti). Išanalizavus visus pirmojo duomenis renkančio palydovo trūkumus, projekto apimtis praplėsta taip, kad sukūrus sinchronizuotų palydovų tinklą ir patobulinus jų techninius parametrus būtų surinkti visi žemėje esančių laivų duomenys ir momentaliai perduoti į žemę nelaukiant, kol palydovai bus reikiamoje orbitos vietoje. Papildomai praplėtus projekto tikslus taip, kad būtų rankami ir orlaivių siunčiami duomenis, ranka pasiekiamoje ateityje žinosime kur yra kiekvienas lėktuvas ar laivas. O jiems pradingus, žinosime aiškiai kur paskutinį kartą buvo fiksuotas jo signalas. Jų paieškos teritorija bus aiškiai apčiuopiama, o pradingus jie reikalui esant bus greitai surasti.

Taigi, kaip minėjo Europos kosmoso agentūra, Lietuva potencialą didelį potencialą turi, turi gabių žmonių įvairiuose srityse, esame įvykdę kosmines misijas ir sugebame paleisti palydovus kurie gali būti valdomi ir kurie komunikuoja. Tad linkiu jiems gerų idėjų ir pasitikėjimo savimi kas padės pasiekti užsibrėžtų tikslų

Blogas Žarija

Prisijunkite facebook

…..

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *